Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fredrik Eklund har jobbat på McDonald--s i 22 år. Hans löneutveckling är ganska typisk för branschens anställda -- den följer avtalets lägstalöner.

Publicerad 16 februari 2010
Fredrik Eklunds lön har inte fått något lyft av pottsystemet. Foto: Brita Nordholm

– På högstadiet var kompisarna ­avundsjuka, jag hade ju pengar, berättar Fredrik Eklund.
Han har jobbat på olika McDonald–s-restauranger sedan 1988.
I dag tjänar han 109:09 i timmen. Det är 9 öre över avtalets lägsta tillåtna lön för personer över 20 år med sex års yrkesvana. Det är också en ovanligt hög lön bland McDonald–s anställda, eftersom många är yngre och få har så lång yrkeserfarenhet.
– Alla har lön enligt avtalet. Vissa restaurangchefer kan tolka det som att man inte får betala mer, andra kan betala mer.
Precis som många andra i branschen jobbar Fredrik deltid, 35 timmar i veckan.

Att McDonald–s vd Waldemar Nuvall tjänar nästan 30 gånger så mycket är inget som påverkar Fredriks vardag. Att han själv har kvar knappt 11 000 efter skatt är ett större problem.
– Det är nätt och jämnt att man klarar sig på sin månadslön. Fasta kostnader som hyra och den biten äter upp två tredjedelar. Jag känner ju att vår bransch är den som tjänar minst, säger han.
Branschens löner har hamnat efter, men de hotell- och restauranganställda har samma kostnader som alla andra. Fredrik räknar på hur mycket inkomst han skulle behöva. Miles Shoe Lightweight Women's Liteform Saucony Running UMSVpz
– I alla fall 14 000 kronor efter skatt. För att kunna betala allt och kunna leva ett liv. Men de i vår bransch som är ensamstående skulle nog behöva 2 000 kronor till.

Fredrik är en av många som inte tycker att kollektivavtalets pottsystem funkar. Hans löneutveckling är ett bevis på det.
– Man kan ge anställda extra löneökning ändå, det behövs ingen pott för det.
Som platsombud har han suttit och förhandlat pott med olika arbetsgivare genom åren. Fredriks nuvarande chef var helt ny på jobbet förra våren, så då delades den ut generellt, lika till alla.
– Kanske skulle vi också ha en procentsats som man beräknar från vinsten.
Han berättar om ett verkstadsföretag i Norrköping där de anställda fick nästan 12 000 kronor var ett år när det gick bra.
– Inom McDonald–s pratas det mycket om team och teamkänsla. Då behövs ett system som alla får ta del av och känna att de bidrar till. En bonus som restaurang­chefernas, även om det inte blir de beloppen.

Det skulle även locka folk att stanna längre, tror Fredrik. Något som skulle vara bra ekonomiskt för restaurangerna. Att utbilda och lära upp ny personal kostar, sedan säger de ändå upp sig efter en kort tid.
– Jag får frågor om två saker av dem som är nya: löneläget och ob. Då får jag försöka förklara hur det ligger till. Det ligger ju väldigt nära för dem att jämföra med Handels.
Fredrik har funderat på att testa ­arbete i andra branscher, men tycker att McDonald–s erbjuder rätt blandning av ­variation och trygghet.
– Pappersbruket till exempel, det är ju både beroende av säsong och konjunkturen. Det är inte vi på samma sätt.
Dessutom trivs han fantastiskt bra på sin nuvarande McDonald–s-restaurang.
– Det här är den bästa restaurangchef jag har haft.

En minuts jobb för ett Big Mac & co — eller en halvtimmes?

Avia Tanchocolate Us Avi Chipcalypso Terrain ShoeOutback 4e Orange12 Men's Running vOmn0w8Ny
 Uppgift  McDonald”s-anställde
Fredrik Eklund
 McDonald”s vd
Waldemar Nuval
l
Årsinkomst 2008,
inklusive ersättningar
 cirka 230 000  cirka 6 miljoner
 Timlön 2008  104:40  2907:35*
Tid för att tjäna in
varandras timlön*
 28 timmar  2 minuter,
9 sekunder
 Tid för att tjäna ihop
till ett Big Mac & co.**
 33 minuter 1 minut, 10 sekunder

* Årsinkomsten omräknad till timlön för heltid.
** Ordinarie pris, 57 kronor, utan personalrabatt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Micro Buy To G Nitrousapr 2019 Tonot 9 Under Reasons Armour 5AjR3L4

K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW

Nyheter TÄVLING

I helgen hålls finalen i Gymnasie-SM i Grythyttan. Noah Karlsson tävlar i servering. Han går restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rönnowska i Helsingborg. Andra grenar i SM är hotell, turism och kök.

Publicerad 20 mars 2019 Kommentera
Noah Karlsson och Ellen Åberg övar inför SM. Foto: Britt-Mari Olsson
Noah Karlsson. Foto: Privat

Hur känns det inför tävlingen?
– Det ska bli kul och spännande att sätta sin kunskap på prov. Men nu börjar nervositeten komma också.

Vad tror du blir svåraste momentet?
– Antagligen att tranchera fågel. Kanske att det kan vara svårt att träffa rätt på vilka druvor det är i vinerna. Sedan ska det bli någon specialuppgift som vi inte får reda på i förväg. Förra året fick de göra hovmästarsås i matsalen.

 Hur har du och din lagkamrat Ellen Åberg förberett er?
– Mycket av det som ingår i tävlingen är sådant som vi redan gjort på skolan. Men tranchera hade vi aldrig gjort. När vi fick reda på att vi skulle vara med i SM började jag och Ellen stanna kvar efter skolan och öva tillsammans med vår lärare. Vi har stått som om det varit tävling och flamberat, trancherat, dekanterat vin och fileat hela fiskar.

Du arbetar redan i branschen vid sidan av skolan. Hur är det?
– Jag jobbar sedan ett och ett halvt år på O´Learys, mest med servering men nu har jag också börjat i baren. I skolan arbetar vi mycket med traditionell servering, det är vita dukar, man dekanterar viner framför gästerna och allt ska vara perfekt. När man kommer ut i arbetslivet är det ju inte riktigt så. Det är roligare att jobba, det händer mer. Jag har fått upp tempot. Det tror jag att jag kommer att ha nytta av i SM.

 

Dela (33)
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
Tweeta
Dela
Tipsa
Kommentera
Kommentera

Vad tycker du?

K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här

Nyheter KOLLEKTIVAVTAL

När Vingåkers kommun står för notan väljer de en restaurang utan kollektivavtal, berättar Katrineholms-Kuriren. De och andra som upphandlar avtalslöst bidrar till osund konkurrens, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 15 mars 2019 Kommentera
Det är svårt att avgöra hur villkoren ser ut på avtalslösa restauranger. Foto: Colourbox
Ann Patmalnieks
Dela (16) Tweeta Tipsa
Air Jackson Sneaker Trainer Sc AddictDesign The Your Own Nike Bo 3Aj5R4L

Vingåkers kommun har under de senaste tre åren lagt över 100 000 kronor i internrepresentation på en avtalslös restaurang. Det rör sig om möten som avslutas med lunch, planeringsdagar, avtackningar och julbord. Samtidigt har kommunen riktlinjer som säger att de ska använda leverantörer som antingen har tecknat kollektivavtal eller har motsvarande villkor.

Kommunchefen säger till Katrineholms-Kuriren att han inte visste att restaurangen var avtalslös och tillägger att det är väldigt svårt att kontrollera om de har motsvarande villkor.

Per Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det stämmer att det är svårt att bedöma villkoren på avtalslösa ställen, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.
– Jag anser att kommunerna ska välja företag med kollektivavtal för då vet de vilka villkor som gäller.

När kommunerna väljer restauranger utan avtal bidrar de till osund konkurrens, säger han.
– Företaget kan hålla nere priserna och konkurrera ut företag som har schysta villkor. Konkurrens är bra, men man ska konkurrera med kvalitet och service, inte med personalens villkor.

Kommunerna får inte kräva avtal

 • Alla inköp som en kommun gör räknas som upphandling, även de med så lågt värde att de inte behöver annonseras ut.
 • Kommunerna får inte ha riktlinjer för upphandling som kräver kollektivavtal. Däremot får de ställa krav på att de arbetsrättsliga villkoren ska vara i nivå med kollektivavtal.
 • Krav på kollektivavtal skulle strida mot principerna för offentlig upphandling. Enligt dem får man till exempel inte ställa krav som bara svenska företag kan uppfylla, till exempel kollektivavtal. Det gäller även om man inte förväntar sig att utländska leverantörer ska delta.

Företag som saknar kollektivavtal brukar ibland säga att de har bättre villkor än i avtalen. Per Persson påpekar att kollektivavtalen reglerar en miniminivå. Även de som tecknat dem kan förstås välja att ge bättre villkor.
– När man skrapar på ytan visar det sig dessutom ofta att de avtalslösa inte har lika bra villkor, bland annat när det gäller försäkringar.

HRF har försökt få restaurangen i Vingåker att teckna kollektivavtal.

Dela (16) Tweeta Dela Tipsa
kollektivavtal kommuner upphandling
Kommentera
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
Kommentera
MICHELIN Fyra stjärnkrogar saknar avtal Relaterat Nästa nyhetarbetsmiljöHRF får bakläxa på arbetsmiljön

Du kanske också vill läsa

Fyra stjärnkrogar utan avtal MICHELIN I går avslöjades vilka svenska restauranger som förärats med stjärnor i Michelinguiden. Den enda trestjärniga – Frantzén i Stockholm – har fortfarande inget kollektivavtal. Men det kan det snart bli ändring på. 19 februari 308
Hallå där, Alexander Aldäng VÄRVNING Nyligen hölls Svenska kaffemästerskapen i Alingsås. Det tävlades i allt från kafferostning till latte art. Alexander Aldäng, servitör och ordförande för HRF avdelning Väst, var där för att berätta om Hotell- och restaurangfacket. 28 februari 115
HRF granskar sina resekostnader RESOR Hotell- och restaurangfacket har gjort en genomgång av ledningens resor de senaste tre åren. ”Det ställs, helt korrekt, höga krav på oss att vi agerar med måttfullhet.” Det säger Malin Ackholt, ordförande. 11 februari 27
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
Nyheter arbetsmiljö

Det finns brister i arbetsmiljöarbetet kring säkerhet på Hotell- och restaurangfackets kontor i Malmö. Det menar Arbetsmiljöverket som nu kräver åtgärder.

Publicerad 15 mars 2019 Kommentera
Arbetsmiljöverket ställer fyra krav på åtgärder efter inspektionen på HRF:s kontor i Malmö. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Lisa Castilla
Dela (1) Tweeta Tipsa

I förra veckan inspekterade Arbetsmiljöverket Hotell- och restaurangfackets kontor i Malmö. Bakgrunden var ett par incidenter där fackets anställda hotats. Nu ställer Arbetsmiljöverket krav på åtgärder.

Myndigheten vill bland annat att facket ska göra en utredning av de inträffade incidenterna samt bedöma riskerna för hot och våld i verksamheten.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Dessutom konstaterades brister i rutinerna kring användningen av larm på kontoret. Verket vill därför att HRF ska ta fram rutiner kring vem som ska larma, underhåll av larm och regelbundna övningar av hotfulla situationer. Facket har till i början av april på sig att åtgärda de flesta av bristerna.

Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket har gjort en granskning.
– Det är bra att få ett utifrånperspektiv på verksamheten. Nu ska vi göra en handlingsplan tillsammans med personalen. En del av sakerna som påtalats är redan på plats, andra är på väg.

Läs också

Under Fortis 3 Lyst Armour Black Threadborne In Men For fgb76vYy
Arbetsmiljöverket inspekterar HRF-kontor hot och våld I dag får Hotell- och restaurangfackets kontor i Malmö besök av Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är incidenter där en medlem dödshotat HRF-anställda. 5 mars
Dela (1) Tweeta Dela Tipsa
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
arbetsmiljö Arbetsmiljöverket hot och våld Pim van Dorpel
Kommentera
Kommentera
Unga anställdas ohälsa under lupp Relaterat

Du kanske också vill läsa

Ungas anställdas ohälsa studeras Finns det samband mellan den ökande psykiska ohälsan hos unga arbetare och deras arbetsmiljö? Det ska forskare vid KI ta reda på, inom ramen för ett nytt forskningsprogram bekostat av Afa Försäkring. 25 januari 13
Städsamarbete gav bilderbok och checklista hotellstäd Ny checklista för skyddsrond och mer informationsmaterial. Det är resultatet av HRF:s och Visitas arbetsgrupp om hotellstäd. Facket hade hoppats på mer. 1 februari
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW
Hon ska granska trakasserier i branschen forskning Trakasserier, hot och våld är vardag för många anställda i hotell- och restaurangbranschen. Nu har forskare på Mittuniversitetet fått pengar från Afa Försäkring för att undersöka vad som kan göras åt problemet. 11 januari 29
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW

Veckans mest...

 • Delade
 • Lästa
 • Kommenterade
 • Hurra för kollektivavtalet! Ledare
 • ”Vi vill stärka stoltheten i branschen” Nyheter
 • Start för HRF:s utbildningsprojekt Nyheter
 • Eld och lågor inför SM Nyheter
 • Kommun bjöd avtalslöst Nyheter

@hotellrevyn
K Balance Shoes New Guru o mReviewRunning Summit Product oeQdBrCxW

Vi finns där du finns
Följ oss på instagram Följ oss på facebook Följ oss på twitter
Foto: Hans-Olof Utsi Porträttet Han får Abisko turiststation att fungera Han kom för att säsonga som vaktmästare och blev blixtförälskad i Abisko. Nu ser drifttekniker Johan Löf till att turiststationen fungerar i alla väder. 21
Arbetslivsakuten. Plocka fimp? Nej tack!
Nya kollegan är en slacker!
Städa utan lön efter stängning?
Fråga om jobbet.
Beast 16 Brooks Canada Anthraciteblacksilver Running Men's Free 0m8vNnw
157
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.
Ställ en fråga om jobbet

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här
Buy Running For Men Color Shoes Sas Black SVUMqzp